Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

«Βόμβες» μεθανίου κρυμμένες κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής;

Τεράστιες ποσότητες μεθανίου ενδεχομένως να βρίσκονται θαμμένες κάτω από το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής, Τεράστιες ποσότητες μεθανίου ενδεχομένως να βρίσκονται θαμμένες κάτω από το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικήςη έκλυση των οποίων θα μπορούσε να επιτείνει την 
                                                                          παγκόσμια υπερθέρμανση, προειδοποιούν επιστήμονες.
        Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ιζηματογενείς λεκάνες κάτω από το παγοκάλυμμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικού άνθρακα, ο οποίος μεταβολίζεται από μικρόβια και παράγει διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Η έλλειψη οξυγόνου σε τέτοια περιβάλλοντα συμπληρώνει το τέλειο «κοκτέιλ» της μεθανογένεσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρουσιάζουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Nature.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το μισό παγετωνικό κάλυμμα της δυτικής Ανταρκτικής και το 25% του καλύμματος της Ανατολικής Ανταρκτικής «κάθονται» πάνω σε ιζηματογενείς λεκάνες που περιέχουν περίπου 21.000 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα. Με βάση τους υπολογισμούς τους, η ποσότητα μεθανίου - παγωμένου και μη- κάτω από το παγοκάλυμμα ενδέχεται να φθάνει τα 4 δισεκατομμύρια τόνους.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τα δέντρα προβλέπουν τον καιρό

Oι κλιματικές αλλαγές αποτυπώνονται στους δακτυλίους των κορμών. Η μελέτη τους μπορεί να προσφέρει, πέρα από ιστορική γνώση, στοιχεία για μελλοντικές κλιματικές μεταβολές.

Κάθε χρόνο, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με τη διχοτόμηση των κυττάρων του καμβίου κάτω από το φλοιό των δένδρων, ένας ακόμη ετήσιος δακτύλιος δημιουργείται στον κορμό τους. Η δενδροχρονολόγηση αποτελεί μέθοδο που χρησιμοποιεί κυρίως η αρχαιομετρία με στόχο την εξαγωγή συμπερασματάτων, και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια, που αφορούν πέρα από την ιστορία και θετικές επιστήμες όπως την κλιματολογία.

Με μία εγκάρσια τομή μπορεί κανείς να υπολογίσει, μετρώντας τους δακτυλίους, την ηλικία του δέντρου, αλλά κι ένα πλήθος ακόμη χρήσιμων πληροφοριών: θερμοκρασία, βροχοπτώσεις, εκρήξεις ηφαιστείων και πυρκαγιές που συνέβησαν όσο το εκάστοτε δέντρο βρισκόταν ακόμη εν ζωή. Περίοδοι ακμής και παρακμής στην ιστορία παρουσιάζουν συχνά αντιστοιχία με τις κλιματικές αλλαγές που καταγράφηκαν στους δακτυλίους των δέντρων.

Νεκρά δέντρα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες

Πεδίο για τους ερευνητές που ασχολούνται με τη δενδροχρονολόγηση δεν προσφέρουν μόνο τα ζωντανά δέντρα. Το νεκρό ξύλο εμπεριέχει αποθηκευμένες πληροφορίες ικανές να διαμορφώσουν μία εικόνα για τις κλιματικές αλλαγές.

«Στη Φινλανδία έχουμε πολλές αβαθείς λίμνες. Σε περίπτωση που ένα δέντρο παρασυρθεί και πέσει στη λίμνη, μπορεί να παραμείνει για χιλιάδες χρόνια σε καλή κατάσταση», επισημαίνει ο Γιάν Έσπερ, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος για τη μελέτη των δενδροδακτύλιων στο πανεπιστήμιο του Μάιντς. Μέσα από τους κορμούς των δέντρων αυτών μπορούν οι ερευνητές να μελετήσουν τις κλιματικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 2000 χρόνια στην περιοχή.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων

Περίπου 2000 χρόνια πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, μέχρι το 1900, σημειώθηκε μία σημαντική μεταβολή θερμοκρασίας στη Φινλανδία. Πρόκειται για μείωση με ρυθμό περίπου 0,3 βαθμούς Κελσίου ανά εκατονταετία. Η μετέπειτα περίοδος δεν προσμετρήθηκε στην καταμέτρηση, γιατί παρατηρήθηκε ένα νέο φαινόμενο: το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Επιπλέον στοιχεία για τις κλιματικές αλλαγές έδωσαν στους ερευνητές οι καμπύλες στους κορμούς των δέντρων, αποτέλεσμα ηφαιστειακών εκρήξεων. Αυτές οδήγησαν σε μία μείωση της θερμοκρασίας της τάξεως των 0,7 βαθμών Κελσίου. Ψυχρές και θερμές περίοδοι διαδέχονταν ανέκαθεν η μία την άλλη: η υψηλή θερμοκρασία στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία διακόπηκε από μία μικρή περίοδο παγετού. Τα κύματα καύσωνα της μεσαιωνικής περιόδου διαδέχθηκε μία απότομη πτώση της θερμοκρασίας που διήρκησε μέχρι τον 20ο αιώνα.

Η δενδροχρονολόγηση μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στην πρόβλεψη των μελλοντικών κλιματικών μεταβολών. Παρόλα αυτά τα επιστημονικά δεδομένα που μέχρι σήμερα μας προσφέρουν οι δακτύλιοι των δέντρων, προέρχονται από μία εποχή όπου η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν σαφώς μικρότερη. Πρόκειται δηλαδή για μία μέθοδο που δεν λαμβάνει υπόψη της τον ανθρώπινο παράγοντα.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ο πρώτος ξύλινος οικολογικός υπολογιστής


Ανακυκλώνεται σε ποσοστό 98% και παράγει περίπου 70% λίγότερο διοξείδιο του άνθρακα



 Τον πρώτο οικολογικό υπολογιστή, κατασκευασμένο 
από ξύλο, κατασκεύασε η ιρλανδική MicroPro σε συνεργασία με το γερμανικό ινστιτούτο Φράουχοφερ του Βερολίνου.

Ο υπολογιστής, που φέρει το όνομα I am eco, δηλαδή «είμαι οικολογικός» ανακυκλώνεται σε ποσοστό 98% και παράγει περίπου 70% λίγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με ένα συμβατικό υπολογιστή. 

Ο πρώτος ξύλινος οικολογικός υπολογιστήςΕίναι μάλιστα ο πρώτος υπολογιστής με οθόνη αφής που επιβραβεύεται με το «Λουλούδι», το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα (EU Ecolabel), το οποίο φέρουν όσα προϊόντα μεταξύ άλλων καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά τη χρήση, την κατάσταση αναμονής ή όταν είναι κλειστά, έχουν συναρμολογηθεί έτσι ώστε να ανακυκλώνονται εύκολα και έχουν συσκευαστεί με ανακυκλωμένα υλικά.

Ο I am eco πωλείται ήδη στην Ιρλανδία και από το Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμος και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την τιμή του να αρχίζει από τα 850 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. 

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Η καθαρότερη λίμνη στον κόσμο!


Η Crater Lake στο Όρεγκον των Η.Π.Α. φημίζεται για τη μεγάλη καθαρότητα των νερών της, γεγονός που την κατατάσσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως την καθαρότερη λίμνη στον κόσμο! Και όχι άδικα…


Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό από τις μεγάλες ποσότητες χιονιού που λιώνουν από τα γύρω βουνά και -το σημαντικότερο- δεν έχει ούτε παραποτάμους να χύνονται στο εσωτερικό της αλλά ούτε και «εισόδους» ή ανοίγματα σε κάποιο σημείο, που να τη φέρνουν σε επαφή με άλλα ύδατα!

Καταγάλανα νερά, σχεδόν διάφανα καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια της λίμνης, που φτάνει τα 6 μίλια σε πλάτος, ενώ οι μαγικές αντανακλάσεις συνθέτουν ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο.

Επιπλέον, στο κέντρο της λίμνης δεσπόζει ένα μικρό νησάκι, το οποίο αποτελεί σπουδαίο βιότοπο για διάφορα πτηνά που ενδημούν στην περιοχή. Δημοφιλής ανάμεσα στους επισκέπτες για ψάρεμα, καταδύσεις και πεζοπορία στις ακτές, η Crater Lake αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς όλες τις εποχές του χρόνου.

«Το μπάνιο στα κατακάθαρα νερά της είναι μια μοναδική εμπειρία, ενώ μια βουτιά στο βυθό με τα μάτια ορθάνοιχτα ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο μια μοναδική… υδάτινη εμπειρία. Άλλωστε, εδώ οι μάσκες είναι… περιττές!», λέει ένας επαγγελματίας δύτης.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ