Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Καλιφόρνια: ''Πύρινες γλώσσες'' απειλούν κατοικίες

Αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα βρίσκονται οι κάτοικοι περιοχών στο νότιο τμήμα της Καλιφόρνια των Η.Π.Α., καθώς τουλάχιστον δύο πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να μαίνονται εδώ και δύο ημέρες, έχοντας κάνει «στάχτη» μέχρι στιγμής περίπου 28.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, πάνω από 1.110 κατοικίες, μια Πανεπιστημιούπολη και μια στρατιωτική βάση έχουν εκκενωθεί κατά μήκος του φημισμένου αυτοκινητοδρόμου «101», ενώ τουλάχιστον 15 σπίτια και πέντε αγροτικές μονάδες καταστράφηκαν κοντά στην πόλη Καμαρίλο (περίπου 80 χλμ. από το Λος Άντζελες), καθώς και ένας χώρος υπαίθριας στάθμευσης οχημάτων και σκαφών αναψυχής.

Φωτογραφία από δορυφόρο της NASA
Φωτογραφία από δορυφόρο της NASA
Παράλληλα, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των μικρών γεωργικών μονάδων (φάρμες) που έχουν υποστεί καταστροφές, με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN να μεταδίδει πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση για μήνα Μάιο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο γεωγραφικό τμήμα το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, αποτελεί μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).

Σύμφωνα με το CNN, περισσότερες από 4.000 κατοικίες κινδυνεύουν να γίνουν «στάχτη» από τις «πύρινες γλώσσες». Εικόνες από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν απλούς ανθρώπους να προσπαθούν με ό, τι μέσο έχουν στα χέρια τους να σώσουν τις περιουσίες τους.



Σημαντικές είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί και σε καλλιέργειες φράουλας, που ευδοκιμούν στην ευρύτερη περιοχή.





Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή τραυματίες, ενώ σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το ένα από τα πύρινα μέτωπα βρισκόταν σε απόσταση 32 χλμ. από την παράκτια κοινότητα του Μαλιμπού (βόρεια του Λος Άντζελες) τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής.

Ο καιρός συνεχίζει να μην είναι σύμμαχος των επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης, με τον υδράργυρο να φθάνει ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου.



Όπως έγινε γνωστό τμήμα μήκους 16 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου που βρίσκεται παράλληλα με τη θάλασσα (Pacific Coast Highway) έκλεισε για δεύτερη διαδοχική ημέρα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς ήδη είχαν ληφθεί μέτρα για την εκτροπή των αυτοκινήτων προς άλλες οδικές αρτηρίες.



Η κινητοποίηση των Αρχών είναι τεράστια και ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί η συνδρομή δυνάμεων και από γειτονικές πολιτείες.





Με προσωπικό ασφαλείας στρατιωτική βάση

Οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στις 06.30 το πρωί της Μ. Πέμπτης, τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδος), πολύ κοντά στον αυτοκινητόδρομο «101» και σε απόσταση λιγότερη των 16 χλμ. από τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.

Λόγω της βλάστησης στην περιοχή (ξερά χόρτα και θάμνοι), της χαμηλής υγρασίας και των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, φθάνοντας στις παρυφές του Καμαρίλο και του Νιουμπέρι Παρκ. Για δεύτερη ημέρα στην αεροναυτική βάση του Πόιντ Μόγκου βρίσκεται μόνο το προσωπικό ασφαλείας, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά το δυτικό τμήμα των εγκαταστάσεων, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται σε κίνδυνο στρατιωτικός εξοπλισμός.

Εκτιμάται ότι περίπου 4.000 σπίτια στην κομητεία Βεντούρα απειλούνται, με περισσότερους από 1.000 πυροσβέστες να έχουν ριχτεί με όλες τους τις δυνάμεις στον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας.

Την ίδια στιγμή μεγάλο τμήμα του «California State University Channel Islands» (CSUCI) εκκενώθηκε λόγω του πυκνού καπνού, που έκανε αποπνικτική την ατμόσφαιρα, ενώ εδώ και δύο ημέρες δεν πραγματοποιείται κανένα μάθημα.



Με το... αριστερό η αντιπυρική περίοδος 

Oι υψηλές θερμοκρασίες και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» συνδυασμό, ο οποίος δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, κάνοντας παράλληλα τη φωτιά να κινείται εξαιρετικά γρήγορα.





Εκπρόσωπος της κομητείας ανέφερε τη Μ. Παρασκευή πως οι πυροσβέστες έχουν πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι τη Δευτέρα, η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία των Η.Π.Α. έχει ανακοινώσει πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα από τα θερμότερα των τελευταίων δεκαετιών για τις περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε πυρκαγιές που συνήθως συναντάμε στα τέλη του καλοκαιριού, όταν κορυφώνεται και η αντιπυρική περίοδος. Και είναι μόνο Μάιος», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη συγκεκριμένη κομητεία, Tom Kruschke.

Όπως μετέδωσε το BBC, μέχρι στιγμής 680 μεγάλες πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί σε περιοχές ανά την αμερικανική επικράτεια από τις αρχές του 2013, 200 περισσότερες από τον μέσο όρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου